leer denken wat je wilt denken
leer voelen wat je wilt voelen

Rients Ritskes  (zenleraar)

Wanneer heb je coaching nodig

                         

bij symptomen zoals :

piekeren

veel stress 

overprikkeld  

burn-out klachten

een opgejaagd gevoel

moeite met concentreren
moeite in slaap te komen

angst of soms neerslachtigheid

moeite om te genieten en te ontspannen

moeite met verlies, relatiebreuk, rouwen

DSC_2808.JPG
DSC_2808.JPG

Coaching

Mindfulness is een training in aandacht. Je leert met mindfulness in contact te komen met het hier en nu. Je observeert je eigen denkprocessen, gevoelens en leert een open houding aan zonder oordeel en automatische reacties.
Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten en word je minder meegesleurd door alle gedachten die op een dag langskomen. Je krijgt meer innerlijke rust en komt minder in het drama van je gedachten en gevoelens terecht. Je leert dus beter te voelen en wordt opmerkzaam voor wat er in jou speelt.
Wat je voelt, ervaart, ziet.

Door te trainen in aandacht en mindful te leven, train je je hersenen. Je ziet meer mogelijkheden. Je voelt daardoor meer ruimte om je eigen keuzes te maken. Als je beter voelt wat je voelt, kun je ook veel beter voor jezelf zorgen.
Voel je je gehaast, dan doe je een stapje terug.
Heb je het koud, dan doe je een extra trui aan.
Zo simpel kan het zijn om mindful te leven.

Tijdens de individuele coaching sta jij centraal. In een veilige individuele setting kijken we samen naar wat er speelt, waar jij tegenaan loopt en waar jij naartoe zou willen. Dat kan en mag van alles zijn. Je ervaart verdieping, leert jezelf écht kennen, komt los van oude patronen, krijgt nieuwe inzichten door middel van o.a. mindfulness meditatie en: je komt in actie. Maar nu op een effectieve manier.


 

IMG_9136.JPG

Mindfulness

De betekenis van Mindfulness is het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk)


WAT LEVERT HET OP?

Diepe, rustige ademhaling
Inzicht in jezelf
Meer balans in je leven
Waardering voor jezelf en anderen

Meer ruimte voor plezier en helder denken
Evenwichtige communicatie
Visie en doorzettingsvermogen


 

 

Meditatievormen

Mindfulness meditatie

kent zijn oorsprong zo’n 2000 jaar geleden in het Boeddhisme. Inmiddels is het naamgever van uiteenlopende cursussen en trainingen en hebben miljoenen mensen er baat bij. Zeker voor veel mensen in de westerse wereld is mindfulness een manier geworden om staande te blijven in een vluchtige maatschappij.

De mindfulnesstrainingen zijn ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn (MBSR) en Mark Williams e.a. (MBCT). De effectiviteit van het programma is in veel internationale onderzoeken wetenschappelijk bevestigd. Emotioneel evenwicht en welbevinden nemen toe. De visie hierbij is, dat we ons kunnen ontwikkelen in de houding waarmee we omgaan met het leven. Ook in het omgaan met ziekte, pijn of psychische problemen

Vipassana meditatie

Vipassana (Pāli: vipassanā) is een vorm van inzicht-meditatie, een eenvoudige praktische remedie voor universele problemen. Deze meditatie is een proces van zelfobservatie met als doel de geest tot in de diepste lagen te zuiveren van negativiteit en onzuiverheden als woede, haat, hebzucht en angst. Naarmate de invloed hiervan zwakker wordt, komen positieve eigenschappen zoals wijsheid (pañña), liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid vanzelf tot ontwikkeling.

Zen meditatie

Zen of chán is een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op dhyana oftewel concentratie-meditatie. Hiermee kan inzicht verkregen worden in de eigen ware aard, om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. Chán is een van de grotere Chinese scholen in het mahayana-boeddhisme. In Japan en het westen is de school bekend onder de naam zen.

Zen legt de nadruk op za-zen: meditatie als middel tot verlichting. Meditatie kent meerdere vormen. In het boeddhisme worden twee vormen toegepast, vipassana (aandachtig gewaar zijn) en samatha (concentratie van de geest). In het zenboeddhisme ligt de nadruk op samatha. Het Japanse woord zen is een verbastering van het Chinese woord ch'an, wat weer een verbastering is van dhyana, concentratie. Het Japanse woord zazen betekent 'zittend mediteren'. Toch is zenmeditatie idealiter niet alleen concentratie, maar ook aandacht: het gewaarzijn van de voortdurende verandering van ons bewustzijn, van alle prikkels die we opnemen en de automatische reactie daarop van onze geest.

Ter afwisseling van het zittend mediteren, dat ongetraind zeer onaangenaam en pijnlijk kan zijn is er de zogeheten loop-meditatie, kinhin, waarin met zeer veel aandacht wordt gelopen. Een leider-monnik loopt voorop en slaat op een gong en achter hem lopen de andere monniken of zen-beoefenaars.

Zelfspot met behoud van respect is van groot belang, want ijdelheid of de illusie dat je iets bereikt hebt, ligt altijd op de loer. Een goede grap en relativeren is dan ook wel nodig bij dit keurslijf van regels.

PastedGraphic-2(1).tiff